
Do dwóch dni przechowujemy truskawki , maliny , porzeczki , wiśnie .
Dłużej bo do tygodnia poleżą banany , jabłka, gruszki . Warzywa są bardziej wytrzymałe.
Do trzech dni ( temp - około +11 stopni ) przechowuje się pomidory , świeże zioła , rzodkiewkę , sałatę , szpinak i szparagi .
Do dwóch tygodni ( temp - 10-12 stopni ) bób , fasolkę szparagową , brokuły , ogórki .
Do kilku tygodni ( temp - 10-15 stopni) kapustę pekińską , kalafior , cukinie , bakłażana , paprykę , seler naciowy .
Przy niższej temperaturze +1 nawet do 6 miesięcy możemy przechowywać : kapustę , seler , por , rzodkiew , marchew, cebulę,czosnek i buraki
Owoce i warzywa przechowujemy w lodówce . Najlepszym miejscem jest dolna szuflada , gdzie tam temperatura wynosi około +10 stopni.
Wilgotność jest wyższa niż w piwnicy , spiżarni czy komórce . Dlatego lodówka doskonale nadaje się do przechowywania mniej trwałych owoców ( maliny , truskawki , wiśnie , porzeczki .
Źródło http://www.arex.lublin.pl/
